MEMÒRIA ANUAL 2020

En un any com el 2020 resulta complicat parlar d’esdeveniments, ja que, després de la irrupció de la COVID-19 a principis de març, el calendari d’esdeveniments planificats a la Comunitat Valenciana es va veure fortament afectat. Altres anys aprofitàvem estes pàgines per a repassar el que havia ocorregut en una dotzena d’esdeveniments, tots multitudinaris i de primera magnitud nacional i, fins i tot, mundial. Però el 2020 ens va obligar a canviar el pas, a reinventar-nos en molts dels casos i, en uns altres, a suspendre’ls definitivament, una cosa que tant la Fundació Trinidad Alfonso com els organitzadors d’estes proves van intentar evitar per tots els mitjans.

Dels 11 esdeveniments que hi havia en el calendari a principi d’any, només se’n van poder disputar uns quants i, d’estos, únicament dos ho van fer com estaven planificats: la 10K Valencia Ibercaja, que es va disputar el segon diumenge de gener, i la Mediterranean Epic, el mes de febrer.

La 10K Ibercaja va ser, com sempre, l’encarregada d’obrir l’any i una de les cites més esperades en Valencia Ciudad del Running. L’any, certament, no va poder començar millor: 12.100 corredors pels carrers de València (la més nombrosa la història de la prova) i un espectacular rècord del món a càrrec de Rhonex Kipruto, amb una marca de 26:24. Un temps espectacular que va destrossar la marca que havia aconseguit Joshua Cheptegei el passat 1 de desembre en la 10K Valencia Trinidad Alfonso. Tot quedava, de nou, en la Ciutat del Running. Al gran èxit de Kipruto es va afegir en esta XII edició de la 10K Valencia Ibercaja el rècord d’Europa de 10K aconseguit pel suís Julien Wanders (27:13). El tercer rècord va arribar de la mà de l’atleta Sheila Chepkirui, que va acabar amb un temps de 29:46, a tan sols quatre segons del rècord del món femení en la distància, però li va servir per a aconseguir la millor marca del circuit valencià.

Poc després va arribar el torn a la Mediterránean Epic, una carrera de bicicleta de muntanya que es disputa durant quatre dies a la província de Castelló. La prova, heretada d’Emprén Esport, va celebrar la tercera edició després d’un creixement fulgurant. Però, a pesar de la joventut de la prova, ja és una de les grans del calendari en la seua modalitat i cada any esgota els dorsals. Este afalac generalitzat de corredors i equips es va confirmar amb el salt a la categoria més important del planeta per a una carrera per etapes de 4 dies. La Mediterranean Epic serà una de les dos úniques proves per etapes del calendari mundial amb categoria Hors Catégorie. Un salt que es produïx en un temps rècord i que suposa un altre pas més en el seu imparable creixement. Va aconseguir ser la prova per etapes que va obtindre més ràpid la categoria S1 i ara torna a ser la competició que puja més ràpid a la categoria SHC.

Daniel Olmos, director de projectes de la Fundació, va indicar que «coneixem la Mediterranean Epic des del principi, quan es van presentar al programa Emprén Esport. Va ser un dels guanyadors de la seua categoria i de seguida vam veure l’enorme potencial esportiu i turístic que tenia. Per això finalment el vam integrar com un dels esdeveniments fixos als quals donem suport. Esta notícia ratifica que va ser una aposta encertada i ens vam alegrar moltíssim pels organitzadors, amb Héctor de la Cagiga al capdavant, juntament amb els seus col·laboradors. Cada any fan un treball enorme per a dur-ho endavant i per a fer d’esta terra un referent a nivell mundial. Entrar en la Hors Catégorie ens posiciona encara més com la Comunitat de l’Esport que volem exportar a tots».

Eren els primers plats del que havien de ser 12 mesos carregats de carreres i grans esdeveniments per a la Comunitat Valenciana, però la COVID-19 ens va obligar a tots a reinventar-nos. Si bé és cert que va impedir la celebració d’algunes proves, a pesar dels esforços de diferents organitzadors per a tirar-les endavant (15K Nocturna, Penyagolosa Trail, Circuit de Carreres Populars de València, Mediterránea Triatlón), n’hi va haver d’altres que sí que van trobar lloc en el calendari i es van poder celebrar.

Va ser el cas d’Infinitri Half Triatlón de Peñíscola, guanyadora d’un dels premis Emprén Esport en 2019 i que en 2020 va entrar com a projecte independent dins del programa de treball de la Fundació Trinidad Alfonso. La celebració d’esta prova es va retardar fins a octubre, tot i que estava prevista per a abril, i va demostrar que la constància té premi. Amb unes estrictes mesures de seguretat, Manu García i Alberto Fernández, líders del projecte, van tirar endavant una de les proves de triatló més multitudinàries de l’any a Espanya.

Desgraciadament, se’n van quedar unes quantes pel camí. La Mitja Marató Valencia Trinidad Alfonso EDP va ser una de les que no va poder celebrar la 30 edició amb participació popular. Però la germana major, la Marató, sí que va poder celebrar el 40 aniversari.

Marató València

Com que teníem clar que açò no havia de parar, la reinvenció en el cas de la Marató va ser total. S’havien esgotat els dorsals en tan sols un mes i mig, “per la qual cosa ens va costar molt prendre la decisió de suspendre la prova popular. Ens resistíem a fer-ho, no volíem parlar del tema”, va explicar Juan Miguel Gómez, director de la Fundació Trinidad Alfonso. Però la situació sanitària i la responsabilitat van obligar a canviar el pas: “A Juan Botella se li va ocórrer que podíem celebrar una edició d’elit, intentant portar els millors a València i convertir la prova en la Gran carrera de 2020, que va ser finalment el lema”. A esta Marató Valencia Elit Edition la va acompanyar una prova de Mitja Marató amb un prestigi igualment espectacular.

El resultat, en grans titulars, va ser espectacular: un rècord del món de Mitja Marató (Kibiwott Kandie, amb un temps de 57:32), una marca en Marató (2h03:00, Evans Chebet) que consolida València com la tercera prova més ràpida del món, i també es van aconseguir més de 61 marques mínimes per als Jocs Olímpics, onze rècords nacionals i 77 marques personals.

A més, el president de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Roig, va anunciar que continuarà sent el col·laborador principal de la Marató i la Mitja Marató València, almenys, fins a 2024. “Continuarem posant-nos nous reptes. Vull anunciar que la Fundació Trinidad Alfonso renovarà el compromís amb la Marató de València i continuarà donant-li suport fins a 2024 com a principal col·laborador. Vaig dir que m’agradaria aconseguir el rècord del món en 2020 i com que no ha sigut possible, continuarem treballant quatre anys més junts per a aconseguir-ho. Estem molt contents per tots els rècords que hem batut hui”, va anunciar Juan Roig en acabar la prova.

INFRAESTRUCTURES

Si hi ha una infraestructura de referència en el món running a la ciutat de València, és el Circuit 5K Jardí del Túria. Fins i tot en un any tan complicat com el 2020, l’activitat dels corredors en esta infraestructura ha sigut constant abans i després de la pandèmia, igual que passa en altres zones de la ciutat per al running.

En l’any 2020 es van produir prop de 700.000 entrenaments en el Circuit 5K, xifra que es coneix gràcies al comptador d’usuaris que hi ha en un dels punts de pas de corredors. Encara que el nombre de persones, i lògicament dels seus entrenaments, va descendir dràsticament en la meitat del mes de març i, fonamentalment, durant el mes d’abril a causa del confinament de la població a Espanya, la tornada en Valencia Ciudad del Running va ser més intensa que en cap altre lloc, de manera que es va arribar als 74.422 usos el mes de maig (2.480 usos/dia), a partir del dia 2, quan es va permetre tornar a córrer a l’aire lliure.

Els següents mesos amb més entrenaments van ser octubre (66.691) i setembre (66.272), mesos amb una gran activitat després del retorn de les vacances i a pesar que enguany València no va poder disfrutar de la participació popular en la Mitja Marató o la Marató Valencia Trinidad Alfonso EDP, que segurament hauria augmentat el nombre de corredors i entrenaments.

Precisament, setembre registra el dia amb més usos del 2020, que va ser el diumenge 6 de setembre, quan es van comptabilitzar més de 3.700 passos pel sensor.

La Fundació Trinidad Alfonso, impulsora d’esta infraestructura especial per al running, continua costejant el manteniment i les obres de millora del Circuit, com les que van començar a finals d’any en el tram del Palau de la Música per a millorar la circulació i la convivència dels corredors amb els altres usuaris del Jardí del Túria.

Ha sigut un any especialment complicat en el qual s’han posat en marxa diferents campanyes de conscienciació. En les primeres setmanes després del confinament, es va llançar la campanya “Corre amb sentit”, en la qual es va establir un únic sentit de la carrera per a evitar encreuaments, la qual cosa va obligar a fer un important treball de senyalització i comunicació. A més, es va promoure una campanya de conscienciació per a recordar la importància de mantindre les distàncies per a córrer, entre altres mesures, per a garantir la seguretat.

El Circuit 5K també va ser escenari del Repte Cheptegei, amb el qual s’animava els usuaris del circuit a córrer un quilòmetre a la mateixa velocitat que l’ugandés. Els temps i les fotos es van penjar a les xarxes socials i va servir com a prèvia de l’intent (i consecució) del rècord del món de 10.000 metres a les pistes d’atletisme de l’Estadi del Túria.

< Desplaça per a llegir >
Reprodueix vídeo

L’Elit Edition es va saldar amb un rècord del món de Mitja Marató, la 3a marató més ràpida del món, 61 marques mínimes per als Jocs Olímpics, onze rècords nacionals i 77 marques personals.

Marató i Mitja Marató

Reprodueix vídeo
img_maraton_medio_01b
img_maraton_medio_02_web
2034-MVTA-2020-0887
2036-MVTA-2020-1094
2036-MVTA-2020-2108
2036-MVTA-2020-2167
2036-MVTA-2020-1598
2039-MVTA-2020-0517

IMATGES DE LA MARATÓ VALÈNCIA ELITE EDITION

4.2M€

Aportació FTA

220/40

participants
Marató/Mitja Marató València

57:32

Kibiwott Kandie rècord del món de mitja marató

2:03:00

Evans Chebet tercera prova més ràpida del món

Kipruto va batre el rècord del món en 5K i 10K en Valencia Ciudad del Running

10K Ibercaja

IMATGES 10K IBERCAJA

122.000€

Aportació FTA

12.100

corredors arribats a meta
8.503 hòmens i 3.597 dones

26:24

Rhonex Kipruto rècord del món

En tres anys, la prova ha sigut guardonada per l’UCI amb la màxima categoria

Mediterranean Epic

IMATGES MEDITERRÁNEAN EPIC

45.000€

Aportació FTA

612

participants
564 hòmens i 48 dones

175

participants elit
141 hòmens i 34 dones

30

nacionalitats
131 CV, 284 Espanya i 197 estrangers

La prova va liderar la tornada responsable a la competició en una de les edicions de més nivell.

Infinitri Half Triathlon

IMATGES INFINITRI HALF TRIATHLON

15.000€

Aportació FTA

411

participants

32%

participants de fora de la CV
11,2 % participació masculina 8,8 % participació femenina

El Circuit 5k va registrar més de 700.000 entrenaments en 2020.

Infraestructures

IMATGES INFRAESTRUCTURES

50.000€

en manteniment

700.000

entrenaments